zupa z kukurydzy i ziemniaków

Wegańska kremowa zupa ziemniaczano-kukurydziana

Zupa ziemniaczano-kukurydziana jest wspaniała – uszczęśliwia i syci niemal natychmiast. Jeżeli mam być całkowicie szczera, to ja i moje dzieciaki uwielbiamy tę zupę – jest świeża i energetyzująca. Krem ten znakomicie rozgrzewa w chłodniejsze dni.

Dwójka dzieci oznacza, że przepis zupy należy poszerzyć o dodatkową czynność- zabawianie pociech. Taka kremowa zupa ziemniaczana jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego można ją potraktować jako wspólną zabawę. Ja postanowiłam rozdzielić zadania, a konkretnie jedno. Dzieciaki zajęły się obieraniem ziemniaków, a ja postanowiłam rozprawić się z resztą. Ostre krawędzie obieraczki są schowane w plastikowym stelażu, jeśli też lubisz bawić się w kuchni ze swoimi dziećmi, to możesz poszukać akcesoriów do gotowania, które są produkowane specjalnie z myślą o najmłodszych.

Końcowy efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Po spałaszowaniu prawie całego garnka, dzieci były najedzone, a uśmiech nie schodził im z twarzy. Gotowanie zupy ziemniaczano- kukurydzianej, to nie tylko sposób na to, żeby zaspokoić apetyt, ale także miło spędzić czas na aktywnym wypoczynku, czyli gotowaniu ze swoimi pociechami.

zupa z kukurydzy i ziemniaków

Składniki

1 duża, biała cebula

500 g ziemniaków

1 łyżka oliwy z oliwek

500 ml bulionu warzywnego

1 puszka kukurydzy (ok. 400 g po odsączeniu z zalewy)

75 g krakersów

Puszka mleka kokosowego

50 g wędzonego tempehu, pokrojonego w cienkie plasterki

sól, pieprz

kilka listków bazylii do udekorowania

odrobina Srirachy do skropienia zupy jeżeli lubisz na ostro

Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Siekamy drobno cebulę i kroimy ziemniaki w centymetrową kostkę. Rozgrzewamy oliwę w garnku i smażymy cebulę około 5 minut, aż się zeszkli. Dodajemy ziemniaki  i podsmażamy je przez ok. 3 minuty.

2

Do garnka z ziemniakami i cebulą wlewamy ok 400 ml wywaru warzywnego i całość zostawiamy na małym ogniu, aż się zagotuje, pozostawiamy ok. 20 minut, do zmięknięcia ziemniaków.

3

Odsączamy kukurydzę z zalewy i przepłukujemy na sitku.

4

Rozdrobnić krakersy, włożyć do miski, zalać pozostałym bulionem i zostawić na około 5 minut.

5

Do wywaru z ziemniakami dodajemy kukurydzę i całość gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie blendujemy całość na gładki krem, dolewając powoli mleko kokosowe. Po zblendowaniu gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze około 5 minut.

6

Pokroić tempeh w drobną kostkę i usmażyć chrupkie skwarki na teflonowej patelni. Kiedy zupa będzie już w talerzach, posypać każdą porcję usmażonym tempehem, skropić srirachą oraz udekorować listkami bazylii.

Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode