Krem ziemniaczany z pomarańczą
Dzieci często nie chcą jeść obiadu, a za to rzucają się na deser. Też tak macie? Bo ja non stop. Moje dwa brzdące mają ochotę tylko na słodkości i nakłonienie ich do zjedzenia czegokolwiek pożywnego jest nie lada wyzwaniem.
Czasami trzeba działać za pomocą forteli. Jednym z moich wybiegów jest krem z ziemniaków i pomarańczy. Zupa, ale kusząca nutą słodyczy.
Kombinacja może wydawać się nietypowa, ale smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie na swoich dzieciakach, a zobaczycie, jakie cuda może zdziałać zupa z ziemniaków z odrobiną słodyczy.
Aby przyrządzić krem z ziemniaka z pomarańczą, będziemy potrzebowały następujących składników:
Składniki
1 marchew średniego rozmiaru
połowa pora (białej części)
1 cebula
1 korzeń białej pietruszki
oliwa
400 g ziemniaków
1/2 kwaśnego jabłka
1,5 litra bulionu warzywnego
1 pomarańcza (wycisnąć sok)
Przyprawy
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
pieprz
łyżeczka kurkumy
sól
łyżeczka cukru
Dodatkowo (opcjonalnie)
mleczko kokosowe do dekoracji
odrobina sezamu do posypania
Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
1
Marchewkę, pora, cebulę oraz pietruszkę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oliwie przez kilka minut.
2
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy. Dokładamy jabłko, pokrojone w ćwiartki wraz ze skórką (bez gniazda nasiennego)
3
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zalewamy bulionem warzywnym tak, aby wszystkie warzywa były przykryte.
4
Gotujemy do miękkości i miksujemy na gładki krem, uprzednio wyjmując liście laurowe i ziele angielskie.
5
Zupę stawiamy na wolny ogień i dolewamy sok wyciśnięty z naszej pomarańczy.
6
Mieszamy, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem oraz innymi przyprawami do smaku, chwilę zostawiamy na ogniu.
7
Zupę przybieramy z wierzchu mleczkiem kokosowym i posypujemy sezamem i skrapiamy oliwą. Na końcu możemy dodać szczyptę skórki z pomarańczy.