miekkie-pierniczki-na-swieta

Miękkie i szybkie pierniczki domowe na święta

Miękkie pierniczki to nie tylko pięknie pachnące ciasteczka garściami pożerane przez dzieci. To również świąteczna tradycja, która przywodzi mi na myśl godziny spędzone niegdyś z moją mamą na przygotowaniu tych pachnących smakołyków. Pierniczki świąteczne to najlepsze godziny mojego życia poświęcone nie tylko na łączenie składników, ale też budowanie rodzinnych więzi okraszonych słodkimi uśmiechami! Kiedyś budowałam te więzi ze swoją mamą, a teraz przelewam te tradycje na własną, najbliższą rodzinę. Chociaż moje dzieciaki najczęściej wolałyby zająć się swoimi zabawami, to jednak zawsze znajdzie się kilka tych jakże cennych chwil, kiedy wspólnie przygotowujemy pierniczki na święta!

Pierniczki są prawie tak stare, jak nasza cywilizacja. Pierwsze o nich wzmianki datuje się na przeszło dwa tysiące lat przed naszą erą!

Miękkie pierniczki występują w tradycji chyba każdego regionu Polski, więc nikogo nie powinien dziwić fakt, iż wpisano ten wypiek nawet na oficjalną Listę produktów tradycyjnych! Jeśli więc chcesz kultywować polskie tradycje, budować świąteczną atmosferę i zacieśniać rodzinne więzi wspólną pracą nad pysznymi wypiekami, zrób razem ze mną szybkie pierniczki. Tak jak u mnie, może być to nie tylko świetna okazja, by zabłysnąć w towarzystwie smacznym ciastkiem, ale też dobra zabawa przy kolorowym dekorowaniu już upieczonych pierniczków!

miekkie-pierniczki-na-swieta

Składniki

350 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki mielonego imbiru

115 g masła pokrojonego w kostkę

175 g miękkiego jasnobrązowego cukru

4 łyżki syropu złocistego

1 jajko, roztrzepane

Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Dwie blachy do pieczenia lekko wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Przesiać mąkę, sodę i imbir do miski. Dodać masło i rozetrzeć z mąką, pocierając palcami, aż zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać cukier i wymieszać.

3

Do roztrzepanego jajka dodać syrop złocisty i dokładnie wymieszać rózgą. Dodać do mąki z masłem i wymieszać.

4

Wyrobić ciasto aż będzie gładkie, a następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm na powierzchni lekko posypanej mąką. Wykroić dowolne kształty.

5

Piec w rozgrzanym piekarniku aż się przyrumienią – ok. 10-12 minut. Pozostawić na kilka minut na blaszce, a następnie zdjąć i przełożyć na metalową kratkę aby ostygły.

6

Dekorować gdy całkowicie ostygną.

Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode