Ciasto gruszkowe
Wyobraźcie sobie, siadacie w fotelu z kubkiem gorącej herbaty z miodem i cytryną, czytacie wciągającą książkę, a na deser zajadacie pyszne gruszkowe ciasto. Przyznajcie, że ciężko o przyjemniejszą wizję w tą mroźną, zimową aurę. Dlatego dziś, zabieram Was w kulinarną podróż, prosto do pysznego gruszkowego ciasta. Jest przepyszne i z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Na pewno nie obejdzie się bez dokładki ;). Gruszkowe ciasto wyróżnia wspaniały, słodki aromat. Do ciasta można również dodać jabłka. Upieczemy wówczas pyszne ciasto gruszkowo jabłkowe, które posmakuje każdemu.
W przygotowaniu takiego ciasta, oprócz gruszek, które grają tu pierwsze skrzypce, ważne są także przyprawy. Odpowiednio dobrane przyprawy podkreślają smak owoców i sprawiają, że po upieczeniu, w domu unosi się słodki zapach. W sam raz na zimową aurę, kiedy za oknem mróz i śnieg. Ciasto gruszkowe z cynamonem, zyskuje wspaniały aromatyczny zapach. Dodatkowo, jak wspomniałam, cynamon podkreśla smak gruszek i jabłek, oraz sprawia, że ich smak staje się bardziej wyrazisty. Równie ważnym dodatkiem jest imbir. Wspaniale łączy się z innymi składnikami i wydobywa głębię ich smaku.
Nie trzeba specjalnie podkreślać, że to bardzo zdrowy dodatek. Imbir działa jak naturalny antybiotyk, będzie więc świetnym i zdrowym dodatkiem do ciasta, który jednocześnie będzie dbał o nasze zdrowie i podnosił odporność w czasie, kiedy o przeziębienie bardzo łatwo. Aby zrobić ciasto gruszkowe z imbirem, można go zetrzeć na tarce i dodać do pozostałych składników. Nie obawiajcie się – nie zdominuje on smaku ciasta, a jedynie go podkreśli.
Składniki w tym przepisie są na 1 tortownicę (średnica 26 cm).
Składniki
Ciasto
Na wierzch ciasta
Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis