ciasto gruszkowe

Ciasto gruszkowe

Jesień obfitowała w pyszne i słodkie owoce, jakimi są gruszki. Dlatego teraz śmiało można zajrzeć do swoich zapasów i zrobić pyszne i proste w przygotowaniu ciasto gruszkowe. Ja tak właśnie zrobiłam i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Mówi się, że ciasto gruszkowe to deser typowo jesienny, nic bardziej mylnego. Wspaniale komponuje się z zimową aurą. Zapach, jaki unosi się przy pieczeniu, równie przyjemnie nastraja. To znakomity deser.

Wyobraźcie sobie, siadacie w fotelu z kubkiem gorącej herbaty z miodem i cytryną, czytacie wciągającą książkę, a na deser zajadacie pyszne gruszkowe ciasto. Przyznajcie, że ciężko o przyjemniejszą wizję w tą mroźną, zimową aurę. Dlatego dziś, zabieram Was w kulinarną podróż, prosto do pysznego gruszkowego ciasta. Jest przepyszne i z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Na pewno nie obejdzie się bez dokładki ;). Gruszkowe ciasto wyróżnia wspaniały, słodki aromat. Do ciasta można również dodać jabłka. Upieczemy wówczas pyszne ciasto gruszkowo jabłkowe, które posmakuje każdemu.

W przygotowaniu takiego ciasta, oprócz gruszek, które grają tu pierwsze skrzypce, ważne są także przyprawy. Odpowiednio dobrane przyprawy podkreślają smak owoców i sprawiają, że po upieczeniu, w domu unosi się słodki zapach. W sam raz na zimową aurę, kiedy za oknem mróz i śnieg. Ciasto gruszkowe z cynamonem, zyskuje wspaniały aromatyczny zapach. Dodatkowo, jak wspomniałam, cynamon podkreśla smak gruszek i jabłek, oraz sprawia, że ich smak staje się bardziej wyrazisty. Równie ważnym dodatkiem jest imbir. Wspaniale łączy się z innymi składnikami i wydobywa głębię ich smaku.

Nie trzeba specjalnie podkreślać, że to bardzo zdrowy dodatek. Imbir działa jak naturalny antybiotyk, będzie więc świetnym i zdrowym dodatkiem do ciasta, który jednocześnie będzie dbał o nasze zdrowie i podnosił odporność w czasie, kiedy o przeziębienie bardzo łatwo. Aby zrobić ciasto gruszkowe z imbirem, można go zetrzeć na tarce i dodać do pozostałych składników. Nie obawiajcie się – nie zdominuje on smaku ciasta, a jedynie go podkreśli.

Składniki w tym przepisie są na 1 tortownicę (średnica 26 cm).

ciasto gruszkowe

Składniki

Ciasto

100 gramów masła (wyjętego godzinę wcześniej z lodówki, by było miękkie)

200 g mąki + trochę do podsypania w czasie wyrabiania

40 g cukru

1 żółtko

2 łyżki rumu lub soku jabłkowego

szczypta soli

Na wierzch ciasta

2 duże jabłka (najlepiej twarde i kwaśne)

6 dojrzałych gruszek

1 cytryna

5 łyżek syropu z agawy

szczypta cynamonu, szczypta mielonych goździków

25 g posiekanych drobno pistacji

trochę masła do nasmarowania formy

Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Mąkę, masło, cukier, sól, żółtko oraz rum lub sok jabłkowy krótko mieszamy w misce. Następnie wyrabiamy mikserem.

2

Posypujemy ręce mąką i nadal wyrabiamy ciasto ręcznie, aż będzie lśniące. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wrzucamy na 30 minut do lodówki.

3

Obieramy jabłka i 2 gruszki, ćwiartujemy je, usuwamy gniazda nasienne, a ćwiartki owoców kroimy na małe kawałki.

4

Wyciskamy sok z cytryny i wrzucamy do garnka wraz pokrojonymi owocami, syropem z agawy, cynamonem i goździkami.

5

Dusimy w garnku pod przykryciem na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 15 minut. Odstawiamy garnek i studzimy mus.

6

Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Smarujemy formę tłuszczem. Wałkujemy ciasto do średnicy nieco większej od formy, kładziemy na dnie, resztę zaginamy i formujemy brzeg. Rozkładamy na cieście mus owocowy. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

7

Gdy ciasto będzie się piekło, obieramy pozostałe gruszki, ćwiartujemy i usunąwszy gniazda nasienne, kroimy wzdłuż na plasterki. Kładziemy plasterki na zapieczonym cieście i posypujemy pistacjami. Pieczemy tak przygotowane jeszcze przez 15 minut, potem wyjmujemy i studzimy.

8

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i odrobiną pistacji i skropić syropem z agawy.

Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close Cookmode